Medialle

10.5.2023 | lehdistötiedote

Tiedote | Julkaisuvapaa 10.5.2023 klo 12

KUVATAITEEN VALTAKUNTA KOLMATTA KERTAA MÄNTÄSSÄ

Näyttelyn kuraattori on New Yorkissa asuva Ilari Laamanen, joka on työskennellyt kevään ajan Suomessa. Laamanen on valinnut Kuvataiteen valtakunta -näyttelyyn 14 taiteilijaa kaikista kuudesta kuvataidetta opettavasta ammattikorkeakoulusta. Näyttely on avoinna 9.6.-20.8.2023.

Drone-nimellä konseptoidun näyttelyn taiteilijat käsittelevät identiteettiin ja sukupuoleen liittyviä kysymyksiä ja pohtivat suhdettaan luontoon ja elinympäristöön. Näyttely lainaa nimensä musiikkigenreltä, joka korostaa jatkuvien äänien, nuottien tai ääniklustereiden käyttöä. Drone on kutsu hidastamiseen, pohdiskeluun ja syventymiseen.

Näyttelyyn valikoitui mukaan monipuolinen ja -mediainen kokonaisuus nykytaidetta. Ilahduin korkeakouluissa näkemieni opinnäytetyönäyttelyiden tasosta, kuraattori Ilari Laamanen kertoo.

Näyttelyssä nähdään esimerkiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuvan Yu-Hsuan Yaon videoteos, joka paneutuu aasialaistaustaisten naisten epäoikeudenmukaiseen kohteluun. Turun ammattikorkeakoulusta valmistuva Rooa Paldanius tarkastelee maalauksissaan perinnöllisyyden, transmaskuliinisuuden ja isyyden teemoja. Turkulaisen Eetu Ronkaisen maalauksissa on unenomainen ja uhkaava tunnelma.

Näyttelyn taiteilijat: Alexandra Amaral, N Hietaharju, Venla Kaasinen, Elina Katara, Jussi Lipasti, Kalle Lyhty, Rooa Paldanius, Saara Ripatti, Eetu Ronkainen, Ville Ruuska, Alexandra Sandbäck, Camelia Stefanescu, John Sundberg, Yu-Hsuan Yao.

Kuvataiteen valtakunnan tehtävänä on antaa näkyvyyttä juuri valmistuneille taiteilijoille. ja samalla tuoda esiin ammattikorkeakoulujen tärkeää roolia kuvataiteen opetuksessa. Toteuttamista on tukemassa Taiteen edistämiskeskus.

Näyttelyn tuottajana toimii Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteistyöhön osallistuvat LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti (Lappeenranta – Lahti), Lapin ammattikorkeakoulu (Tornio), Tampereen ammattikorkeakoulu (D.P. in Media and Arts), Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulu ja Yrkeshögskolan Novia (Jakobstad – Pietarsaari).

Lehdistökuvat:
Yu-Hsuan Yao, A Woman Without Talent Is A True Virtue, 2023. Still-kuva videosta. 
Rooa Paldanius, Rooarto (3), 2023. Öljy kankaalle, 40 x 50 cm.
Eetu Ronkainen, Too much ain’t enough, 2023. Öljy mdf-levylle, 40 x 32 cm. Kuvaaja: Marika Monthan.

Lisätietoja:

Kuraattori Ilari Laamanen
ilari(at)ilarilaamanen.com
046 9630 983

Kulttuuripäällikkö Antti Korkka
antti.korkka(at)taidekaupunki.fi
044 4288 210 

23.3.2023 | lehdistötiedote

KUVATAITEEN VALTAKUNTA 2023 -NÄYTTELYN KURAATTORIKSI ILARI LAAMANEN

Ilari Laamanen (s. 1983) on New Yorkissa asuva kuraattori, joka työskentelee nykytaiteen ja monialaisten projektien parissa. Työssään hän pohtii usein kommunikaatiota hyperkonnektiivisessa kulttuurissa. Hän on kiinnostunut kokeellisista ja ylenkatsotuista taiteellisen ilmaisun muodoista.

Laamanen keskittyy kevään ajan työskentelyyn Suomessa ja tutustuu ammattikorkeakouluista valmistuvien taiteilijoiden lopputyönäyttelyihin kuratoiden kesäkuussa avautuvan Kuvataiteen valtakunta -näyttelyn Mäntässä.

”Odotan mielenkiinnolla tutustumista nuorten, ympäri Suomea asuvien taiteilijoiden näkemyksiin maailmasta. Näyttelyn kuratoiminen tarjoaa minulle siihen harvinaisen mahdollisuuden.”

Laamanen on myös seitsemännen Tallinn Photomonth -nykytaidebiennaalin päänäyttelyn kuraattori (loka-marraskuu 2023). Hänen aiempiin projekteihinsa lukeutuvat Niskanen & Salon Murmurations -ääniteoksen kuratoiminen Brooklyn Bridge Parkiin, New Yorkiin (2020), yhdeksännen Momentum-biennaalin kuratoiminen Mossiin, Norjaan (2017), sekä taidejulkaisujen Crossroads – New Views on Art and Environment (2019), MOBIUS Manual (2017), ja Beyond the Pleasure Principle (2016) toimittaminen.

Laamanen on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Curating, Managing and Mediating Art -koulutusohjelmasta ja filosofian kandidaatiksi Turun yliopiston mediatutkimuksesta.

Kuvataiteen valtakunta järjestetään Mäntässä kolmatta kertaa. Näyttelyn tehtävänä on saada näkyvyyttä juuri valmistuneille taiteilijoille ja samalla tuoda esiin ammattikorkeakoulujen tärkeää roolia kuvataiteen opetuksessa. Toteuttamista on tukemassa Taiteen edistämiskeskus.

Näyttely on avoinna 9.6.-20.8.2023. Sen tuottajana toimii Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteistyöhön osallistuvat LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti (Lappeenranta – Lahti), Lapin ammattikorkeakoulu (Tornio), Tampereen ammattikorkeakoulu (D.P. in Media and Arts), Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, , Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulu ja Yrkeshögskolan Novia (Jakobstad – Pietarsaari).

Kuraattorikuva: Portrait image

Lisätietoja:

Näyttelyn tuottaja
Kulttuuripäällikkö Antti Korkka
antti.korkka(at)taidekaupunki.fi
044 4288 210

Kuvataiteen valtakunta / INFO
kuvataiteenvaltakunta(at)taidekaupunki.fi

Seppälän puistotie 7, 35800 Mänttä

+358 (0)44 202 7766

_: _

Skip to content