Medialle

14.6.2024 | lehdistötiedote

KUVATAITEEN VALTAKUNTA LIITTÄÄ NUORET TAITEILIJAT YHTEEN MÄNTÄN MYLLYRANNASSA

Kuvataiteen valtakunta järjestetään nyt neljättä kertaa Taidekaupungissa. Näyttely on avoinna 14.6.-18.8.2024. Kuvataiteen valtakunta on Mänttä-Vilppulan kaupungin ja kuuden kuvataidetta opettavan ammattikorkeakoulun (Turku, Tampere, LAB, Satakunta, Novia ja Lappi) yhteinen näyttely, jonka tarkoituksena on saada näkyvyyttä juuri valmistuneille taiteilijoille.

Tämän vuoden näyttelyn taiteilijat valittiin kahdeksan edustajan kuraattoriryhmässä, joka koostuu taideammattikorkeakoulujen edustajista ja Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuripalveluiden edustajista. Näyttelyyn kutsuttiin 12 taiteilijaa koulujen kevään 2024 lopputyönäyttelyistä.

Näyttelyn teema on Liittymät – Crossings. Teema kuvastaa sekä taidekoulujen yhteyksiä että risteymiä, joissa taideteokset liittyvät paikkaan, toisiinsa ja omaan sisältöönsä. Näyttelytilana toimii Mäntän Myllyrannassa sijaitseva entinen viljamylly.

Näyttely avautuu Päivi Bergin piirroksiin kasvoista ja alastomuudesta. Teokset kertovat miten katsomme toisia ja itseämme. Juha-Pekka Koistisen Poropoika-Erkki -teoksen keskiössä on hiilipiirustus ja tarinamaisema taiteilijan kunnioittamasta sedästä. Jenni Nevanjoen kolmen suuren akryylimaalauksen kokonaisuus, kuten Kadonneita päiviä ja kauniita unia, ilmentää sisäisen ja ulkoisen maailman rajatilaa. Siiri Torvisen interaktiivinen Taputusjuttu kutsuu katsojaa mukaan intensiiviseen taputusleikkiin. Teos käsittelee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta.

Myllyn järvimaisemaan avautuvassa päätyhuoneessa ovat vuoropuhelussa neljän taiteilijan teokset. Eevi Palosen piirrosseinän nimi on Piirrän, kunnes nukahdan. Taiteilija on kuvannut teoksessaan nukahtamiseen kuluvaa aikaa piirtämissään lukuisissa arkeissa. Noora Ahosen Loputtomat juhlat installaatiossa ja sen ostoskeskusäänissä on keraamisia muovipusseja, joilla hän kommentoi kuluttamista. Kiia Karjalaisen Platform-installaatio koostuu paperisuikaleista ja pöydällä olevasta kirjasta sekä silkkipaperilla toteutetuista frottaaseista. Teos kuvastaa taiteellisen prosessin eri vaiheita. Eli Kaunisvedeltä on kaksi keramiikkaveistosta ihmishahmoista, jotka haastavat sosiaalisia sääntöjä ja ihmisvartalon stigmaa.

Alakerran tilassa Johanna Englundin installaatio vaatii oikeutta ja parempaa asemaa naisille. Teoksessa joukko puisia naishahmoja seisoo korkeiden ladon ovien edessä 1600-luvun noitavainojen oikeudenkäynnissä liittyen 1900-luvun alun liikeisiin ja nykyaikaan. Victoria Fofanovan videoteoskokonaisuus Scared of Unknow näyttää suhdettamme suteen, niin eläimen, ihmisen kuin solutasonkin kautta. Tiitu Veijolan videoteos In Dark Waters kuvaa mielemme ahdistusta veden symboliikan avulla. Gustavo Juberin hiekkainstallaatio Granulometric Divisions ottaa kantaa rakentamisen kautta tapahtuvaan luonnon monimuotoisuuden häviämiseen. Katsojat voivat asettautua hävittäjän rooliin ottamalla teoksen hiekkaa mukaansa.

Näyttelyä toteuttamista tukee Taiteen edistämiskeskus. 

Nuorille taiteentekijöille kohdennettavan palkintorahoituksen tukijana on Keele-säätiö. Palkinto myönnettiin Siiri Torviselle videoinstallaatiosta Taputusjuttu ja Kiia Karjalaiselle installaatiosta Platform.

Mediakuvat. Kuvaaja Marko Marin.

Siiri Torvinen
Taputusjuttu / The Thing About Clapping Games
Videoinstallaatio (2024)

Kiia Karjalainen
Platform
Installaatio (2024)

Eli Kaunisvesi
Go piss Girl
Veistos (2024)

Victoria Fofanova
Scared of the Unknown
Videoinstallaatio (2024)

Gustavo Juber
Granulometric Division
Installaatio (2024)

Lisätietoja:

Näyttelyn tuottaja / kulttuuripäällikkö Antti Korkka
antti.korkka(at)taidekaupunki.fi
044 4288 210 

Näyttelymestari Ville-Karel Viirelaid 
ville-karel.viirelaid(at)taidekaupunki.fi 
044 7288 314

 

6.5.2024 | lehdistötiedote

KUVATAITEEN VALTAKUNTA NÄYTTELYYN 12 TAITEILIJAA  

Kuvataiteen valtakunta järjestetään Mäntässä neljättä kertaa 14.6.-18.8.2024. Näyttelyn tehtävänä on saada näkyvyyttä juuri valmistuneille taiteilijoille ja samalla tuoda esiin ammattikorkeakoulujen tärkeää roolia kuvataiteen opetuksessa. Toteuttamista on tukemassa Taiteen edistämiskeskus.

Kuvataiteen valtakunta 2024 -kuraattoriryhmä (Joint Curatorial Team) on taideammattikorkeakoulujen ja Taidekaupungin edustajista koostuva yhteistyöryhmä. Kuraattoriryhmä on valinnut näyttelyyn 12 taiteilijaa koulujen kevään 2024 lopputyönäyttelyistä.

Näyttelyn taiteilijat ovat Noora Ahonen (LAB), Päivi Berg (Turku), Johanna Englund (Novia), Victoria Fofanova (TAMK), Gustavo Juber (TAMK), Kiia Karjalainen (SAMK), Eli Kaunisvesi (Novia),
Juha-Pekka Koistinen (Lappi), Jenni Nevanjoki (SAMK), Eevi Palonen (LAB), Siiri Torvinen (Turku) ja Tiitu Veijola (Lappi).

Kuvataiteen valtakunnan tuottajana toimii Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteistyöhön osallistuvat LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti (Lappeenranta – Lahti), Lapin ammattikorkeakoulu (Tornio), Tampereen ammattikorkeakoulu (D.P. in Media and Arts), Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulu ja Yrkeshögskolan Novia (Jakobstad – Pietarsaari).

Uutena näyttelypaikkana toimii Mäntän Myllyrannan mylly, joka sijaitsee kaupungin keskustassa Keurusselän rantamaisemissa.

Mediakuva 
Victoria Fofanova 
Scared of the Unknown 
Videoinstallaatio (2024)

Lisätietoja:

Näyttelyn tuottaja / kulttuuripäällikkö Antti Korkka
antti.korkka(at)taidekaupunki.fi
044 4288 210 

Kuvataiteen valtakunta
Näyttelyinfo

kuvataiteenvaltakunta(at)taidekaupunki.fi Myllyrannantie 5, 35820 Mänttä

+358 (0)44 202 7766

_: _

Skip to content